De Wet DBA en flexibele arbeid: wat betekent dit voor zzp’ers?

Valentijn de Jongh

In de afgelopen jaren is er een stijgende trend zichtbaar in het aantal zzp’ers dat wordt ingehuurd door organisaties voor tijdelijke opdrachten, bijvoorbeeld voor zwangerschapsvervanging of ziekteverlof. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral nu de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 strenger gaat handhaven. Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Juridisch consultant Valentijn zocht het voor je uit. 

Wat is de Wet DBA?

De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, waarbij een zzp’er eigenlijk meer op een werknemer lijkt dan een zelfstandige. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een zogenaamde gezagsverhouding. Dit betekent dat er sprake is van een werkgever-werknemer relatie waarbij de opdrachtgever zeggenschap heeft over de manier waarop de zzp’er het werk uitvoert. De Wet DBA stelt dat als de inzet van een zzp’er te veel op die van een reguliere werknemer lijkt, de Belastingdienst kan concluderen: ‘Dit is geen zzp’er, maar een medewerker in loondienst.’ De Belastingdienst kan hier consequenties aan verbinden.

Strengere handhaving voor zzp'ers

Voor jou als zzp’er kan dit ingrijpende gevolgen hebben. De strengere handhaving kan betekenen dat opdrachtgevers huiveriger worden om zzp’ers in te huren voor bepaalde opdrachten. Dit kan leiden tot minder opdrachten, vooral in sectoren waar er dagelijkse aansturing is door de opdrachtgever, zoals de zorg of overheid. Daarnaast loop je het risico op boetes of naheffingen en dat je als zzp’er je fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, kwijtraakt als je niet aan de criteria voldoet. Ook kan het niet voldoen aan de criteria invloed hebben op verzekeringen en pensioenopbouw.

Kansen

Maar er liggen ook kansen. Juist in sectoren zoals de zorg en juridische dienstverlening zien we dat veel zzp’ers graag zelfstandig willen blijven werken. De strengere regels kunnen echter betekenen dat het mogelijk interessant voor je is om over te stappen naar een loondienstverband. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe vormen van samenwerking, zoals een dienstverband binnen Legalbylegal.

In gesprek met Legalbylegal

Legalbylegal staat klaar om die mogelijkheden met jou te verkennen en samen te kijken naar de beste opties voor jouw situatie. Dit is hét moment om nieuwe samenwerkingsvormen te onderzoeken, en wij staan klaar om dit met jou te bespreken.

Ben je zzp’er en heb je vragen hierover? Of heb je als opdrachtgever vragen over de invulling van een opdracht in het kader van de Wet DBA? Legalbylegal helpt jou graag verder! Neem contact op met Paul Plantenga of Jet den Hertog.

 

Hermen Korterink

Blog: Het Paard

Tijdens de terugreis van vakantie krijgt consultant Hermen te maken met een bijzonder stukje crisismanagement. En Hermen zou Hermen niet zijn als hij daar niet

Lees verder »